Hvis du hadde kjangsen til og redde et liv, ville du gjort det da?

 

vegetar

 

Hvert år fôrer, slakter og spiser vi over 20 millioner dyr i Norge, mer enn et dyr hvert annet sekund. Bak hvert kjøttstykke ligger et uverdig liv i fangenskap. Dyrene lever størsteparten av livet sperret inne i trange bur og båser, uten mulighet til naturlig utfoldelse. Grunnet tvilsomme transportforhold dør titusener av fjærkre og andre husdyr på vei til slakteren. Alt fordi vi kjøper og spiser kroppene deres, og fordi markedet krever profitt og effektivitet.

 

Det er vår egen skyld at dyr blir innesperret og drept. Hadde ingen kjøpt kjøttvarer, ville ikke dyr blitt avlet opp for slakt. Som vegetarianer sparer du i løpet av noen år livet til flere titalls dyr - okser, griser, høns og sau som ellers hadde blitt slaktet.

 

Det er en myte at dyr "har det bra" i Norge. Om industriellt husdyrhold på mange måter er verre i andre land, så betyr ikke det at norsk husdyrhold er godt nok. Årlig avdekkes en rekke grove brudd på reglene for dyrehold som mangel på stell, utsulting og fysisk mishandling. Samtidig er lovverket på mange punkter så svakt at det legitimerer og systematiserer dyremishandling.

 

Matvarekrisen er menneskeskapt. Selv om det er mat nok til alle velger vi å fôre opp husdyr, i stedet for å fordele ressurssene jevnt blant trengende mennesker. Tidligere ble kjøtt sett på som en luksusvare, i dag er det nærmest blitt en selvfølge å spise kjøttmat til frokost, lunsj, middags og kvelds. Dette krever en enorm sløsing med jordaeraler (til beiting og fôrproduksjon), vann, sprøytemidler og andre kjemikalier.

 

Om ikke hensynet til dyr og miljø alene er grunn nok til å bli vegetarianer, er det også en rekke helsemessige argumenter som taler for å utelate kjøtt fra kostholdet vårt. Det er en myte at vi "trenger kjøtt for å bli sterke". Heller tvert imot - animalske produkter inneholder for mye fett og proteiner, samtidig som de er blottet for fiber. Kjøttmat inneholder dessuten ofte skadelige kjemikalier og bakterier som kan forårsake sykdommer, og egg inneholder store mengder kolestrol. Hjertesykdommer, kreft og fedme er noen av de sykdommene som forekommer sjeldnere hos vegetarianere enn andre.

 

Rundt om i verden er det mange hundre millioner vegetarianere som er med på å vise at det går an å leve sunt og godt samtidig som man tar hensyn til dyr, mennesker og miljø på en enkel måte. Enten man velger å spise vegetarisk av helsemessige, religiøse, moralske, politiske eller miljømessige grunner, bidrar man til å skape en bedre jord for oss alle.

 

Prøv å leve på vegetarkost noen dager. Du vil antakelig oppdage at det er mye lettere og smaker mye bedre enn du kanskje trodde! Eller forsøk deg på en vegetarrett neste gang du er ute og spiser, så er du igang:) Hvis du hadde kjangsen til og redde et liv, ville du gjort det da?

 

Kilde: Basert på en løpeseddel utgitt av Norsk Vegetarforening, NOAH - for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen. 


Kommentarer:
Postet av: Mister Kristian Regalis Moe

Jeg er meget enig i det som str der! Og jeg skal definitivt omvende meg og bli vegetarianer med tiden. Er det fler som er med meg eller er jeg og det som str her bare teit?St p Milla!

12.05.2005 @ 21:39
URL: http://kristian.moe.net
Postet av: Din kjre sster

heihei!N sitter jeg her skriver en liten hilsen til deg..fornyd n?:P hehe, din tulling:p

12.05.2005 @ 21:41
Postet av: Stig S. Johannessen

Nope. Hva skal jeg spise p McDonalds da ?

13.05.2005 @ 11:10
Postet av: Ingrid

Det er riktig som du skriver Camilla at dyrene har det ikke godt, selv ikke i Norge. Men det er n en grunn til at vi har drept og spist dyr s lenge det har vrt mennesker p jorda. Det er endel av nringskjeden, kroppen trenger kjtt og snn er det bare. MEN! Det betyr ikke at vi skal godta mten dyrene blir behandlet p! Det er der man m gjre en forandring hvis det noen gang skal forandre seg til det bedre.

13.05.2005 @ 22:26
URL: http://ingridflua.weblogg.no
Postet av: Camilla

Bra Kristian! Jeg gleder meg til vi skal ha vegetaraften sammen:)Aleksandra: Jo takk for tulling stempelet, er kos det! Ja var meget koselig med en komentar fra deg ;)Stig: Du er er og blir mona! Hadde du latt vr spise s mye kjtt hadde du ikke tregt bekymre deg s mye over tarmen din;)Ingrid: Jeg tror ikke det noen gang kommer til bli slik at hele verden slutter spise kjtt, men poenget er at vi trenger ikke avle opp! For maaange maange rsiden, jaktet de og spiste med de avlet ikke kun for drepe. De drepte fordi de trengte mat, vi har n s utrolig mye mer vi kan spise osv, og om vi hadde brukt litt mer korn til mat istedetfor og avla opp dyr p det, s hadde mange flere menneskemunner blitt mettet.

14.05.2005 @ 11:43
URL: http://www.camilla.weblogg.no
Postet av: tilfeldig

vil bare gi min sttte til deg. godt se engasjement :)

20.05.2005 @ 13:50
Postet av: Trine Dahl Oanes

N tler jeg ikke korn da, ellers er jeg enig i alt du skriver. Sluttet spise kjtt etter ha blitt tvunget inn p et slakteri med skolen. Dette er ti r siden. Desverre fortsatte jeg spise fisk, noe jeg skal slutte med. Har kuttet ut melk ol. for snart et r siden. Det blir litt mye lesing og sukking over alt som er tilsatt melk ol.Hvorfor kan ikke folk slutte tilsette melk og kjtt i alt?Og nr jeg endelig finner noe s kan jeg ikke spise det fordi det er basert p hvete.SUKK!Men det er kjempegodt med hjemmelaget gratenger fulle av sunne ferske rvarer. Kok de grnnsakene du foretrekker til de er nesten kokt. Lag en hvit saus uten melk. Skjr opp grnnsakene og legg de i en ildfast form sammen med sausen. Str over masse feske urter og vegetarost.nam, nam!

08.08.2005 @ 18:29
Postet av: Linn-Therese

HeiTakk for at du banket vett inn i huet mitt :)Jeg har ftt bedre samvittighet av ikke spise kjtt, og jeg fler ogs jeg sttter dyrene...det er bra :)Du m fortsette, og banke inn vett i andres huer :)..hehe ....klem :)

03.11.2005 @ 00:18
URL: http://alverica.weblogg.no
Postet av: Miriam

Jeg er enig i at dyr i Norge ikke har det helt bra, var med pappa til Rros en gang fordi vi fikk tilbud om billig hnsekjtt hvis vi slaktet dem selv.

Hnene sto i bittesm bur det var 3 hner i hvert bur og da jeg spurte bonden om de ikke hadde det flt sa han bare at de hadde det bra ( jeg var 10 s han trodde jeg var dum:-( )

Jeg vurderer faktisk og bli veggis, har allerede kuttet ut kylling og nr jeg ser kjtt blir jeg som regel bare kvalm.

Hvis du vill ha noe godt og enkelt til middag s lag det wok, det finnes mange frossen pakker med det p butikken og dette er som regel ikke dyr.

Ta p en god krydder saus og server med ris NAM; NAM

04.03.2007 @ 09:05
Postet av: cam

Kjttproduksjon er mye mer ressurs- og energikrevende enn produksjon av korn, frukt, grnnsaker og fisk. Nr vi spiser kjtt av dyr som fres med korn, i steden for selv spise kornet, blir rundt 90 prosent av energien borte p veien. Store arealer gr med til dyrke fr og til beitemarker. Det betyr store klimagassutslipp fra avskoging, kunstgjdselproduksjon og -bruk og metanutslipp fra dyrenes fordyelse. Rapporten Livestock's Long Shadow fra FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), dokumenterte at 18 prosent av de menneskeskapte klimagassutslippene stammer fra produksjon av kjtt og animalske produkter - mer enn all vare- og persontransport til sammen.

25.01.2010 @ 16:59

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/80045
hits